Tak sangka sebenarnya senang saja nak bina dan update website sendiri.

Dulu takut-takut nak punya website sendiri sebab fikir :
+ website itu complicated
+ mahal nak belajar
+ tunggu pandai baru boleh buat
+ susah nak maintain
+ cuak bila dengar jargon pelik tentang website seperti domain, hosting, seo, template

Ini semua ‘encoded assumption’ bagi newbie yang tak tahu apa-apa tentang website.

Tahun lepas, cabar diri untuk kukuhkan online presence dengan website. Rakan perkenalkan ‘websitemudah.com‘ ni.

Dengan bantuan melalui whatsapp aje, baru tahu rupa-rupanya, punyalah senang ‘giler’ nak buat website ni.

Yang penting, kita cuma perlu tahu :
+ konsep yang mahu di ketengahkan
+ konten yang nak disampaikan
+ pilih tema/template yang sesuai

Tak kurang penting, perlu pilih ‘penjaga website’ yang boleh beri kita bantuan tiptop untuk servis selepas jualan (after sales servis).

Untuk newbie memanglah akan terkial-kial juga, sikit-sikit tanya. Sikit-sikit tanya.

Tapi mereka tak letih jawab soalan kita. Alhamdulillah.

Yang best lagi, boleh bina website sendiri seperti www.seriaishah.comtanpa perlu upah designer. Kalau kita sendiri tahu konsep apa yang kita nak, try and error tapi puas hati.

WordPress pulak dah ada aplikasi ‘drag and drop’. Lagilah membantu.

Apapun, bab design ni terpulang pada individu lah.

Hari ini, beli website domain dan hosting yang baru dari syarikat yang sama. Memang Aummm servis nya!!

www.seriaishah.com

‪#‎EPConsultGroup‬
‪#‎OnlinePresence‬
‪#‎SeriAishah‬

You may also like

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.